Geoblog.pl    pamar    Podróże    Będzie Ameryka Łacińska!!!!    Spacerkiem po Antigua
2025
mar

Spacerkiem po Antigua

Gwatemala
Gwatemala, Antigua Guatemala

Antigua chociaż niewielka, to jednak na jej gruntowne zwiedzanie dzień to za mało.
Sam spacer bez celu i relaks na głównym placu jest przyjemnością samą w sobie.

My wdrapaliśmy się również na Wzgórze Krzyża - Cerro de la Cruz. Fantastyczny punkt widokowy, z którego roztacza się przepiękny widok na miasteczko i górujące nad nim wulkany. Jeszcze kilka lat temu, miejsce było niebezpieczne dla turystów. Jednak dzisiaj trudno to sobie wyobrazić. Wytyczone alejki, spokój, cisza, spacerujący turyści i mieszkańcy.
Na szczyt można też podjechać taksówką, ale spacer jest niezwykle przyjemny.

Kolejnym ciekawym miejscem zarówno pod względem urody jak i krążących historii jest Tanque de la Union - dawna pralnia miejska. Można tutaj spotkać ducha, zwanego Llorana, od llorar - płakać. To kobieta, która krąży w poszukiwaniu swoich zaginionych dzieci. Co niektórzy przysięgają, że słyszeli jej płacz.

Nad głównym placem góruje potężna katedra. To co w niej najciekawszego można znaleźć za nią, czyli ruiny dawnego Kościoła.

Po mieście spacerujemy do późna, aż się ściemnia. I chociaż chętnie byśmy jeszcze pobłądzili po uroczych uliczkach, to jednak następnego dnia czeka nas nie lada wyzwanie.

Nigdy w życiu nie byliśmy wyżej, nigdy w życiu żadne z nas nie podjęło się tak ogromnego wysiłku.
Wiedzieliśmy, że będzie ciężko, wiedzieliśmy, że może nas dopaść choroba wysokościowa i że nie każdy daje radę wejść na górę.
Spodziewaliśmy się, że będzie nam trudno. Ale nawet w najśmielszych oczekiwaniach nie spodziewaliśmy się, że aż tak.

Tymczasem dość wcześnie kładziemy się spać, ciekawi co przyniesie kolejny dzień.

Link do relacji z tego dnia:

tealover
tealover - 2025-09-25 17:18
Ja oglądałam filmiki stamtąd przed wylotem, więc od razu wykreśliłam te wspinaczkę z listy :p

Pamar
Pamar - 2025-09-25 18:56
My bardzo chcieliśmy spędzić noc oglądając wybuchy wulkanu! Myśleliśmy że to będzie wspaniała nagroda...

zula
zula - 2025-10-01 18:08
Plan bardzo ambitny!
Życzę siły i realizacji ...niech marzenia się spełniają !

zwiedzili 24.5% świata (49 państw)
Zasoby: 435 wpisów435 1720 komentarzy1720 2740 zdjęć2740 62 pliki multimedialne62

Nasze podróżewięcej
29.03.2024 - 05.03.2025