Geoblog.pl    pamar    Podróże    Turcja    Mauzoleum i wieczorny spacer
kwi

Mauzoleum i wieczorny spacer

Turcja
Turcja, Ankara

Do Ankary dotarliśmy w bardzo ciekawym czasie. Na koniec maja odbywały się wybory prezydenckie, więc wszędzie były billboardy,. Oprócz tego 1 maja to święto w Turcji, z którym wiążą się liczne pochody i zgromadzenia. Dodatkowo jeszcze jakiś mecz musiał być. Także w powietrzu wyczuwało się taką napiętą atmosferę.

Trasa ze Stambułu liczyła ok. 450 km, także dość męcząco.
Do Ankary dojeżdżamy popołudniem i zwiedzamy Mauzoleum Mustafy Kemala Atatürka. Mówi się, że Ataturk to postać, która stworzyła współczesną Turcję i tureckie społeczeństwo.

Postać nietuzinkowa. Reformował wszystko, od edukacji, przez obyczajowość aż po język. Kilka ciekawostek:
- Po porażce w I w.ś. sprzeciwił się rozbiorom Turcji i rozpoczął walkę o niepodległość
- Przeniósł Stolicę ze Stambułu do Ankary
- Jako pierwszy przywódca w świecie islamu oddzielił prawo islamskie od świeckiego
- Przekształcił Imperium Osmańskie nowoczesną i świecką Turcję
- Podjął się reformy oczyszczenia języka tureckiego ze słów pochodzenia arabskiego.
- Zrównał prawa kobiet i mężczyzn.
- Przyczynił się do rozwoju kultury i sztuki. Otworzył Muzeum Sztuki i Rzeźby, Niby nic takiego, ale w islamie rzeźby były uważane za bałwochwalstwo.
- Upaństwowił szkoły
- Wprowadził nazwiska. Jego nazwisko Ataturk, oznacza “ojciec Turków”
- Adoptował 13 dzieci, wśród nich 12 dziewcząt, aby jeszcze bardziej podkreślić proces emancypacji kobiet. Jedna z jego córek to Sabiha Gökçen, pierwsza kobieta pilot w Turcji i pierwsza na świecie kobieta, która została pilotem myśliwca

To tylko niewielka część jego dokonań. Podczas reform wielokrotnie tworzyły się organizacje, chcące powstrzymać jego reformy. Wzbudzał niechęć i bunt, ale jakimś cudem cel osiągnął. Niemalże jak dyktator, a jednak tworząc demokratyczny kraj, który dzisiaj możemy oglądać. Zmarł w 1938 r. na marskość wątroby. Podczas uroczystości pogrzebowych, zagrano marsz żałobny Fryderyka Chopina.

Mauzoleum jest niezwykle imponujące. Zajmuje ogromną przestrzeń na wzgórzu Anittepe i pozwala podziwiać piękne widoki.
Kiedy organizowano konkurs na projekt mauzoleum, wymagano, aby gmach symbolizował osiągnięcia i charakter Ataturka oraz narodu tureckiego. Budowę ukończono w 1953 r. W tym samym roku przeniesiono tutaj ciało prezydenta.

Sarkofag, który widzimy jest jedynie symboliczny, ponieważ ciało umieszczono w komorze pod sarkofagiem.
Wokół trumny ułożono pojemniki z ziemią ze wszystkich miast Turcji. Możemy to zobaczyć na ekranach w muzeum. Również w muzeum zobaczymy zdjęcia, wycinki z gazet, ubrania, książki i inne rzeczy osobiste Ataturka. Ja szukałam zdjęć słynnych córek. To niesamowite co Ataturk zrobił dla kobiet. Prawdziwa rewolucja.
Wokół Mauzoleum znajduje się Park Pokoju, który jest upamiętnieniem jednej z maksym Ataturka: „Pokój w kraju, pokój na świecie”. Niestety nie można go zwiedzać.
Na terenie kompleksu możemy też zobaczyć jego samochody, a także armatę, na której przewieziono trumnę .

Po kolacji udaliśmy się na spacer, oczywiście we czwórkę. Naszym celem był Meczet Kocatepe. To największy meczet Ankary, a jego powstawaniu towarzyszyły kontrowersje. Wśród nich ciekawostka, że początkowo rozpoczęto budowę zupełnie innego obiektu o bryle bardziej nowoczesnej. Jednak potem zmieniono plany. Wylane fundamenty wysadzono w powietrze i rozpoczęto budowę obiektu, który teraz widzimy.
Przez jakiś czas meczet znajdował się w oficjalnym logo miasta. Jednak potem zrezygnowano z niego, ponieważ kontrowersje budził fakt, że uwzględniono meczet, pomijając mauzoleum.

Wracając do hotelu krążymy po ulicach Ankary. Było już ciemno. Planowaliśmy coś zjeść. Znaleźliśmy fajne deptaki z restauracjami, ławeczkami, było gdzie spacerować.
Ankara ponoć jest znacznie bezpieczniejsza niż Stambuł.
Ale w pewnym momencie przestało być fajnie.
Jak już wcześniej wspominałam, to był dzień, gdzie w Ankarze sporo się działo. Dużo policji, służb porządkowych, ludzi z flagami, w grupach, w koszulkach kibiców, nawet bójki itp.
Przestało mi się podobać i chciałam wracać do hotelu.

Żałuję, że tak wyszło, bo samo miasto przyjemnie się prezentowało w nocy. Nawet czułam się tam całkiem swojsko, jakbym była w europejskiej stolicy. Miałam wrażenie, że miasto jest znacznie spokojniejsze niż Stambuł. Ale ten wieczorny spacer nam się nie udał.

Danach
Danach - 2023-08-06 14:34
Faktycznie trafiliście na szczególny czas w Turcji a Muzeum Ataturka chętnie bym odwiedziła

Pamar
Pamar - 2023-08-07 16:34
ja na początku nie byłam zbyt zadowolona ze zwiedzania jakiegoś mauzoleum. Ale kiedy poznałam historię życia Ataturka, to po prostu na pewno warto zwiedzić to miejsce, znając właśnie wszystko to, co zrobił dla Turcji.
Oczywiście nie wszystko pewnie jest godne pochwały, ale jakby nie było, to on stworzył nowoczesną Turcję :)
Danach, dziękuję za komentarz :)

zwiedzili 23.5% świata (47 państw)
Zasoby: 412 wpisów412 1649 komentarzy1649 2618 zdjęć2618 62 pliki multimedialne62

07.11.2024 - 07.11.2024

29.03.2024 - 29.03.2024